Blogi »

Syö pois synnytyksen jälkeinen pömppövatsa!


Venus kuntoon - Palaudu synnytyksestä by Janica A., 22.02.2017

Raskauden aikana keho kokee suuria muutoksia ja etenkin vatsanseutu joutuu 9kk aikana venymään melkoisesti vauvan kasvaessa. Nykypäivänä mediassa usein nostetaan esiin, kuinka nopeasti äidit ovat palautuneet entisiin mittoihin jopa muutamissa viikoissa synnytyksen jälkeen, mikä saattaa luoda turhia paineita tuoreelle äidille. Keholle saa ja kannattaa antaa riittävästi aikaa palautua rauhassa.

Synnyttäneitä naisia valmentaneena usein kuitenkin kuulee heidän puhuvan, että vatsa pömpöttää, kuin edelleen olisi kuudennella kuukaudella raskaana tai muistuttaa kengurunpussia synnytyksen jälkeen. Vaikka itse kokisit samoin, ei sen vuoksi kannata aloittaa tiukkaa dieettiä, jossa ruokavalio karsitaan minimiin ja jauhetaan vain parsakaalia. Riittävällä ja laadukkaalla ruokavaliolla keho palautuu nopeammin synnytyksestä ja mahdollinen imetyskin sujuu paremmin.

Mikäli iho on vatsan seudulta venynyt paljon, ei mikään pikadieetti tule kengurunpussia poistamaan, vaan päinvastoin. Venynyt iho ei ehdi reagoimaan liian äkillisiin painonmuutoksiin, ja siksikin on hyvä lähtökohtaisesti pyrkiä rauhalliseen painonpudotukseen, jos sille on raskauden jälkeen tarvetta. Kuuriluontoisten ratkaisujen sijaan pyri tekemään pieniä muutoksia omaan tavalliseen ruokavalioosi, askel kerrallaan. Tee vain sellaisia muutoksia, joita voit noudattaa pysyvästi. Hyväkään ruokavalio ei valitettavasti kengurunpussia sulata, mutta se kummasti auttaa ihoakin voimaan paremmin ja palautumaan nätimmin.

Pömppövatsan selättämiseksi kiinnitä huomioita seuraaviin asioihin ruokailuissasi:

1. Säännöllinen ateriarytmi. Vaikka uusi arki vauvan kanssa voikin tuntua kiireiseltä, pyri pitämään säännöllisestä ateriarytmistä, ja 5-6 ateriasta päivittäin kiinni. Näin nälkä ei ehdi kasvaa kovin suureksi ja syödyn aterian koko pysyy kohtuullisena. Suolisto pysyy liikkeessä säännöllisen ruokailun myötä, eikä vatsaa turvota.


2. Tee ruokavaliomuutoksia positiivisesti: poisottamisen sijaan lisää. Eli lisää päivän jokaiselle aterialle värejä. Kasvikset, marjat ja hedelmät auttavat paitsi täydentämään äidin lisääntynyttä vitamiinien ja kivennäisaineiden tarvetta, mutta myös tuovat kuituja ruokavalioon. Liian vähäinen kuidunsaanti voi olla ummetuksen ja vatsan turvotuksen syynä, joten hiljalleen kuituja lisäämällä vatsan pömpötyskin rauhoittuu. Ja voit aivan huoletta aikaa säästääksesi kerätä värejä myös pakasteista, jotka ovat nopeita ja helppoja!

3. Kiinnitä huomiota ruuan laatuun. Katkonaiset yöunet saattavat aiheuttaa sen, että mieli tekee makeaa ja kaupassa tarttuu mieluummin suklaapatukkaan kuin hedelmään. Runsas sokerien käyttö kuitenkin helposti lisää turvotusta ja sokeripitoiset tuotteet aiheuttavat verensokerien heittelyä ja entistä enemmän väsymystä, jolloin terveellisten ruokavalintojen tekeminen on työläämpää. Karsi ruokavaliostasi runsaasti sokeria sisältävät tuotteet ja vaaleat ravintoköyhät vehnätuotteet. Suosi siis täysjyvätuotteita ja sokeroimattomia vaihtoehtoja. Yhtä helppoa ja nopeaa on tarttua kaupassa banaaniin kuin suklaapatukkaan ;)

4. Kiinnitä huomiota annoskokoon. Imetys lisää energiantarvetta, mutta äidin ei kuitenkaan tarvitse syödä kahden edestä. Maidon erittäminen kuluttaa energiaa keskimäärin 500-700 kcal/pvä, ja tämä lisääntynyt tarve voidaan korvata esimerkiksi parilla leipäsiivulla sekä maitolasillisella ja muutamalla hedelmällä. Käytännössä tämä lisääntynyt energiantarve kuitenkin mahdollistaa äidin painon putoamisen raskautta edeltäviin lukemiin eikä suuria määriä ylimääräistä ruokaa tarvita. Mitä enemmän äidin paino on raskauden aikana noussut ja siten on enemmän varastorasvaa käytettävissä, sitä vähemmän tarvitsee lisätä syömistä imetyksen aikana. Vaikka painonpudotuksen tarvetta olisikin, ei hiirenannoksiin ole syytä silti siirtyä. Kun vältät tuotteita, joissa on paljon piilorasvaa ja -sokeria, saa puhdasta ruokaa syödä määrällisesti paljon ilman pelkoa liiallisesta energiansaannista. Keittiövaakaa ei annoskokojen vahtimisessa tarvitse hoitolaukussakaan kantaa, vaan perinteinen lautasmalli antaa hyvin suuntaviivoja oikeasta annoskoosta.

5. Suositeltava nestemäärä 3-4 litraa vuorokaudessa. Imetys lisää päivittäistä nesteen tarvetta eritettyä maitoa vastaavalla määrällä, mikä voi täysimetyksessä olla 7,5-8,5 dl/pvä. Turvotuksen ja pömpön välttämiseksi paras valinta on vesi, sillä hiilihapolliset ja sokeriset juomat helposti lisäävät vatsanturvotusta. Vähäenergiset juomat ovat painonhallinnankin kannalta suositeltavia. Riittävä nesteensaanti myös kosteuttaa ja hoitaa äidin ihoa sisältäpäin.

6. Syö ja pureskele rauhassa. Tämä vinkki saattaa kuulostaa monen tuoreen äidin korvaan haaveelta vain :) Ruokaa hotkimalla kuitenkin tulet nielleeksi myös paljon ilmaa samalla, mikä lisää vatsan turvotusta entisestään. Tee ruokailuhetkestäsi niin rauhallinen kuin mahdollista, ja vatsasi kiittää ja ruuansulatuskin toimii jouhevammin.

7. Pysy liikkeessä. Kun vauva ei vielä muuta tee kuin syö ja nukkuu, voi itsekin saada kaivattuja lepohetkiä päivään. Vältä kuitenkin liikaa passiivisuutta, sillä liikkuminen edistää suolen toimintaa ja näin ollen osaltaan estää vatsan turvotusta. Säännöllinen ja itselleen mieleinen liikunta auttaa myös hallitsemaan stressiä.

8. Pyri välttämään liiallista stressiä, sillä stressi lisää vatsan turvotusta ja pömpötystä myös. Jos oma kroppa tuntuu vieraalta, ei sen takaisin saamiseksi tarvita yhtään ylimääräistä stressiä, mitä upouusi vauva-arki voi jo itsessään tuoda tullessaan. Me Bailamaman asiantuntijat olemme koonneet kaiken oleellisen tiedon synnytyksestä palautumisesta liikunnan ja ravitsemuksen keinoin Venus kuntoon -verkkovalmennukseen, jonka avulla selätät pömpön tieteelliseen tutkittuun tietoon pohjaavien turvallisten ja tehokkaiden treeni- ja ruokavalio-ohjeiden myötä. Lue lisää valmennuksesta täältä>>

Tule mukaan saamaan oma kroppa takaisin, stressittä ja omaan tahtiin <3

Blogiartikkelin kirjoittaja:

Janica Alasimonen
Bailamaman, Äitiysliikunta-akatemian, Trainer4You:n Ravintovalmentaja -kouluttaja.
Janica toimii Venus kuntoon -kurssin valmentajana ja hän on erikoistunut sekä painonhallitsijan että raskaana olevien/synnyttäneiden äitien ravitsemukseen. Ravitsemuksen oma personal trainer takaa helpot ja järkevät ruokavaliovinkit, joiden avulla sinä pääset syömällä kuntoon.


Sinua saattaa kiinnostaa myös ...

Vauvan kanssa kannattaa todella jumpata!

Tiesitkö, että jumppaamalla yhdessä vauvan kanssa tuet hänen kehitystään? Erilaiset nostamiset, kantamiset, jumppailut ja leikittämiset tukevat vauvan kehitystä.

Viisi tärkeää asiaa synnytyksestä palautuvan naisen ravitsemuksessa

Tiesitkö, miten iso osa oikeanlaisella ravinnolla on synnytyksestä palautumisessa? Ravinnolla on tärkeä rooli vatsalihasten erkauman kuntoutumisessa.

Vatsan kolot umpeen ja korsetti kuntoon

Navan pullotus ja vatsapeitteiden pömpötykset voivat ärsyttää vielä tovin raskauden jälkeen, jopa useita vuosia. Naisilla vatsapeitteitä kuormittaa raskausaika, ja kuten miehilläkin, ”vääränlainen treeni” tai ylipaino.